Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 1998 yılında kurulmuş, 2001–2002 eğitim-öğretim döneminde ise öğrenci almaya başlamıştır.

Bilim Dalının Amacı: Bölümün temel amacı öğrencileri Biyoloji ve Biyoloji ile yakın ilişki içerisinde olan bilim alanlarında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapabilecek düzeyde yetiştirmektir. Ayrıca öğrencilerin canlı organizmaların çeşitleri, evrimleri, genetik yapıları, dağılımları, anatomileri ve fizyolojileri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak, bu konularda çalışma yapabilecek donanıma sahip bilim insanlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Tüm bunları gerçekleştirirken de öğrencilere çağın gerektirdiği en iyi öğrenme ortamlarını hazırlamak, öğrencilerin kendi kendilerine yeterli ve aynı zamanda grup çalışmalarına yatkın, kendine güvenen yaratıcı ve girişimci bireyler olmalarını sağlamak ve öğrencilerin farklı disiplinlerle  tanıştırılarak, kendi disiplinlerinin dışındaki  çalışmalar hakkında bilgilenmelerini ve disiplinler arası çalışmalar yapabilmelerini özendirmektir.

Etkin Öğretim Yöntemleri: Bölümümüzde etkin öğretimi sağlamak amacıyla araştırma ve uygulamaya yönelik eğitim verilmektedir. Bölümümüz 4 yıllık Lisans eğitimi yanında Yüksek Lisans ve Doktora gibi Lisansüstü eğitimlerini de vermektedir. Bölümde alanlarında uzman 8 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 1'i Doktoralı olmak üzere 2 Araştırma Görevlisi kadrolu olarak görev yapmaktadır.

Bölümün Mevcut Durumu: Bölümümüz Normal Öğretim de eğitim vermektedir. Bölümümüzde 35 Lisans ve 46 Lisansüstü öğrencisi olmak üzere toplam 81 öğrenci öğrenim görmektedir. Bölümümüz verdiği Lisans dersleri bakımından diğer pek çok köklü üniversitenin Biyoloji bölümlerinde okutulan ders müfredatlarından daha kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Bölümümüz öğretim üyelerinin Science Citation Index (SCI) kapsamındaki Uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda nitelikli bilimsel yayınları bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalarımızın bir kısmı TUBİTAK ve Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeler (BAP) Birimi tarafından desteklenmektedir. Bölümümüz son teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli makine ve teçhizatlarla donatılmış 2 büyük araştırma, 12 küçük araştırma (cep), 1 herbaryum ve öğrenci laboratuvarlarına sahiptir. Laboratuvarlarımızda sitogenetik analizler, moleküler teknikler, biyokimyasal analizler, toksisite testleri, antimikrobiyal, antimutajenik ve antioksidan aktivite tayinleri, polimorfizm, biyoremediyasyon, çevre kirliliği, hücre kültürü, floristik, faunistik, vejetasyon, ekoloji ve sistematik konularında ileri düzeyde çalışmalar yapılmaktadır.

Bölümün Öğrenciler için Temel Hedefi:  Mezunlarımızın çeşitli kurumlarca tercih edilen mezunlar arasında yer alması hedeflenmektedir.